עורך דין תביעות ליקויי בניה

במידה ורכשתם דירה ואתם מגלים כי ישנה אי התאמה בין הדירה שקיבלתם למה שהובטח במפרט הדירה, או כאשר אתם מגלים כי הדירה נבנתה שלא לפי תקנות התכנון והבנייה ותקני הבנייה הרשמיים, מדובר במצב של ליקוי בנייה. ליקויי בניה אינם רק פגמים במראה הדירה אלא הם פגמים בהליך הבנייה עצמו שבגינם ייתכן שהדירה אינה בטוחה לשימוש או אינה ניתנת כלל לשימוש. החוק בישראל מתייחס לנושא וחשוב שתדעו את זכויותיכם ומה עליכם לעשות. כאשר מתגלה כי בדירה שרכשתם קיימים ליקויי בניה מומלץ לפנות לעורך דין תביעות ליקויי בניה שייצג אתכם מול הקבלן, יביא לתיקון הליקוי ובמידת הצורך יגיש תביעה בשמכם כנגד הקבלן הכוללת גם דרישה לפיצויים.

סוגי ליקויי בניה

ישנם סוגים רבים של ליקויי בניה. יש ליקויים בבסיס ובשלד של המבנה שהם הליקויים החמורים ביותר ואף יכולים להוות סכנה של ממש, ישנם ליקויים קוסמטיים ויש ליקויים שאינם מהווים סכנה אך אינם רק בגדר ליקויים במראה הדירה – לדוגמא רטיבות. חלק מליקויי הבנייה, כמו סדקים בתקרה, תוכלו לגלות בעצמכם על ידי התבוננות בדירה, אך ישנם ליקויים שלא ניתנים לאיתור ללא בדיקה של איש מקצוע – כמו פתח חלון שאינו עומד בתקן, מרווחים בין אריחי ריצוף ועוד. סיווג נוסף של ליקויי בניה הוא ליקויים שניתן לתקן לעומת ליקויים שאינם ברי תיקון –לדוגמא, חדר הקטן מהקבוע בתקני הבנייה הוא ליקוי שאינו ניתן לתיקון ויש לתבוע ירידת ערך הדירה בגין כך. במידה ואיתרתם ליקויי בניה, לבד או באמצעות איש מקצוע (ומומלץ לפנות לבדיקה מקצועית בעת קבלת דירה מקבלן), פנו לעורך דין ליקויי בניה על מנת להבטיח טיפול נכון ומהיר בליקויים.

תקופות בדק ואחריות לליקויי בניה

מאחר שחלק מליקויי הבנייה מתגלים או מתרחשים רק לאחר מגורים בדירה, אחריות הקבלן אינה מסתיימת עם העברת הדירה לרשותכם. חוק המכר (דירות),התשל"ג-1973 קובע תקופות אחריות שונות בנוגע לליקויי בנייה:

  • תקופת הבדק – מתחילה עם מסירת הדירה לקונה ומסתיימת בהתאם לסוג הליקוי. לדוגמא תקופת הבדק עבור ליקויים בצנרת היא ארבע שנים ועבור סדקים בקירות הינה חמש שנים. כאשר מתגלה ליקוי בתקופת הבדק נחשב המוכר כמי שלא עמד בהתחייבויותיו כלפי הקונה, אלא אם הוא הוכיח שהליקוי נגרם בשל מעשי הקונה.
  • תקופת האחריות – מתחילה עם סוף תקופת הבדק ונמשכת שלוש שנים. כאשר מתגלה ליקוי בתקופה זו, אם הקונה הוכיח כי מקור הליקוי בתכנון, בעבודה או בחומרים נחשב המוכר כמי שלא עמד בהתחייבויותיו כלפי הקונה.
  • תקופת בדק לאי-התאמה יסודית – מתחילה עם מסירת הדירה לקונה ונמשכת 20 שנים. כאשר מתגלה במהלך תקופה זו ליקוי הקשור להעברת עומסים או ליציבות ובטיחות המבנה נחשב המוכר כמי שלא עמד בהתחייבויותיו כלפי הקונה, אלא אם הוא הוכיח שהליקוי נגרם בשל מעשי הקונה.

דיני ההתיישנות לעומת זאת, קובעים באופן כללי תקופה של שבע שנים מיום מסירת הדירה לרוכש. יחד עם זאת, ניתן להגיש תביעה שלא בהקשר של חוק המכר דירות (למשל תביעה בעילה של רשלנות הקבלן בביצוע הבנייה) וכך במקרים המתאימים להאריך את תקופת ההתיישנות של תביעות ליקויי בנייה.

מה עושים כאשר מתגלה ליקוי בניה

כאשר מתגלה ליקוי בנייה אשר ניתן לתיקון, יש לתת לקבלן הזדמנות לתקן אותו. אם הוא לא מתקן את הליקוי בתוך זמן סביר או שמנסה אבל אינו מצליח לתקנו, אתם יכולים לתקן את הליקוי בעצמכם ולתבוע מהקבלן את עלות התיקון ובנוסף גם לתבוע בדרישה לפיצויים על הפרת ההתחייבות שלו כלפיכם, עוגמת הנפש וירידת ערך הדירה. מומלץ ורצוי שכל פניה לקבלן בנוגע לליקויי בנייה תעשה לאחר היוועצות עם עורך דין המתמחה בתביעות ליקויי בניה בכדי להבטיח שכל זכויותיכם יישמרו והנושא כולו יוסדר על הצד הטוב ביותר.

ראה עוד: עורך דין מקרקעין

צרו קשר

משרד עורכי דין פ. רובינשטיין ושות'

שד' בן גוריון 2

רמת גן

מגדל ב.ס.ר 1 קומה 17

 

טל. 03-6246250

פקס. 03-6246260